‘Als acteur krijg je mij niet uit mijn positieve karakter’

21 september 2018 Uit Door Edwin Scheper

‘Ik zie haar gezicht nog steeds voor me. De prachtige adembenemende blauwe ogen en haar geurige blonde haar, wapperend in de wind. Ik vergat even dat ik dagenlang in een pikzwarte zee had gelegen en concentreerde mij op haar fluweelzachte stem. ‘Heb je honger’ vroeg ze. Het enige gevoel dat ik had was schaamte. Ik zag er niet uit. Mijn kleding was verscheurd en ik rook naar zout. ‘Maak je geen zorgen’ zei ze op een moederlijke toon.’

Familie

‘Ze nam ons mee naar een dorpje (in Griekenland, red.) met prachtige bomen met felgroene bladeren. Hoe dichterbij we kwamen hoe luider de muziek klonk. Het was net een film, een paradijs. Ik zag vrolijke kinderen die zongen en dansten terwijl de avond viel. Ze hebben, die 2 dagen dat we er waren, voor ons gezorgd alsof we familie waren. Dat gevoel van oprechte liefde en vreugde dat ze uitstraalde zal ik nooit vergeten. Ik zag het pure van de mens en ik voelde me ook even mens.

Ik focus me sindsdien liever op het positieve in het leven. Als ik het even moeilijk heb of moet terugdenken aan alle vreselijke dingen die ik heb meegemaakt onderweg naar- en in Europa denk ik aan het meisje met het blonde haar. Zij is mijn hoop. Als ik haar ooit weer tegenkom, vraag ik haar onmiddellijk ten huwelijk.’

Issam Almiski (30) ontvluchtte in 2015 de bloederige oorlog in Syrië. Zijn leven in Damascus zag er rooskleurig uit. Als grote Bollywood-liefhebber (Indiase filmindustrie, red.) studeerde hij op de kunstacademie in Damascus en deed tegelijkertijd ervaring op als acteur in het theater en in de filmwereld. Issam is in zijn land dan ook bekend als de voiceover in films als Braveheart en Schindler’s List. In de Harry Potter reeks sprak hij de stem in van Ron Wemel. Stilzitten in de AZC’s in Ter Apel en in Rosmalen zat er dus ook niet in. Hij speelde het afgelopen jaar in een aantal korte films zoals ‘Right There’ van regisseur Yhia Hashan – die de prijs kreeg voor ‘Best Short Movie’ op het 48 hours filmfestival.

Elycio Talen

In Duitsland kreeg hij de hoofdrol in het beroemde theaterstuk ‘The Bear’ van Anton Chekhov: “Don’t tell me the moon is shining; show me the glint of light on broken glass” is zijn favoriete quote.

Masker

‘Ik heb grote moeite met mijn leeftijd. Dertig worden was geen leuk moment voor mij. Ik was 25 toen ik mijn hele leven voor me zag en alles had uitgestippeld. Op mijn dertigste zou ik doorgebroken zijn en handtekeningen uitdelen op straat. Het is anders gelopen. Van Damascus is niet veel meer over, mijn school is kapot en de meeste van mijn vrienden zijn dood. Maar ik ben en blijf een echte acteur en zal nooit uit mijn positieve rol treden.

Mijn masker krijg je niet makkelijk van mijn gezicht af. Die positiviteit heb ik zeker teruggevonden in Nederland en vooral in Hardinxveld. Mensen zijn hier ‘down to earth’ en helpen je gewoon graag. Toen ik op een tijdelijke locatie in de gevangenis in Breda zat boden sommige mensen mij zelfs autoritjes aan. Dat is wel anders dan in landen als Duitsland of Macedonië, waar ik niet eens de weg durfde te vragen en mensen wegkeken alsof ik een straatkat was. Al die negatieve energie is nergens goed voor.

Ik heb altijd geleerd dat de tulp ‘de perfecte liefde’, vergeving en elegantie symboliseert. Dat past dus wel heel goed bij Nederland.

Advies

Ik wil mijn leven hier snel gaan opbouwen en daar helpen Elycio Talen en haar medewerkers mij fantastisch bij. Ik wil gaan studeren aan een filmacademie in Amsterdam en mijzelf, als ik mijn inburgeringsexamen heb gehaald, gaan inschrijven bij een aantal artiestenbureaus. Als ik ooit terugga naar mijn eigen land zou ik dolgraag jonge kinderen of tieners acteerworkshops willen gaan geven. Mijn eerste advies? Geloof in jezelf, wees geniaal in de juiste situaties en op het juiste moment, wees altijd vriendelijk en blijf altijd down to earth. Net als de Nederlanders.’

­ Meer informatie