‘Ik ben heel blij dat Nederland ons helpt om de taal te leren’

21 september 2018 Uit Door Edwin Scheper

Mosaab Ahmad belandde 11 juli 2014 op zijn tweeëndertigste in Nederland en woont nu samen met zijn vrouw en drie kinderen in Rijswijk. In de provincie Al Qunaytirah (dichtbij de grens van Israël) runde hij een klein zaakje in het repareren van mobiele telefoons en zorgde als vrijwilliger bij het Rode Kruis voor slachtoffers van het grensconflict.

‘Tot de oorlog in Syrië begon, leverde ik mijn bijdrage als medisch assistent bij de spoedeisende hulp. Via het Rode Kruis had ik daarvoor een cursus gevolgd.
Mijn medische hulp aan mensen die geen geld, eten, kleding of onderdak hebben gaf mij voldoening. Dat gevoel is wat ik het meeste mis op dit moment.’

Via Jordanië en respectievelijk Libië, Italië en Algerije kreeg hij uiteindelijk asiel in Nederland en startte 22 mei 2015 zijn inburgeringscursus bij Elycio Talen, waar hij dagelijks met een grote glimlach naar binnen loopt. ‘Ik ben heel blij dat Nederland ons helpt om de taal te leren. Het helpt mij in ieder geval om vooruit te komen in het leven. Ik heb ongelofelijk veel geleerd van mijn docenten Lonia en Marisa en ik ben ze mijn leven lang dankbaar. 20 juli ga ik op voor mijn laatste examen (leesvaardigheid) om zo mijn inburgeringsexamens af te ronden. Daarna meteen werk zoeken natuurlijk.’

Inburgeren in Rijswijk

[ ] Foto: henrysphotodesign.nl

‘Vanuit dit gebouw heb ik uitzicht op mijn huis en denk ik aan mijn kinderen. Zij zijn mijn leven. Ik mis ze niet te veel hoor. Ik kan genieten van de rust en het alleen zijn. Dit land is al druk genoeg. Je hebt weinig tijd om iets voor jezelf te doen als je kinderen hebt. Of ze moeten naar school, naar het zwembad of naar het consultatiebureau. Wij zijn altijd bezig.’

‘Daarom is het zo moeilijk om thuis ook te oefenen met de taal. Gelukkig hebben wij nu veel contact met de buren. In het begin waren ze erg bang, maar nu ze mijn vrouw en kinderen hebben ontmoet, onderhouden wij veel contact en proberen we zoveel mogelijk gesprekken te voeren.

Ik wil dolgraag weer mobiele telefoons repareren maar ik heb tijd nodig om alle nieuwe modellen te leren kennen. De afgelopen 3 jaar heb ik daar weinig aan kunnen doen.
Wat ik zelf gebruik? Een Huawei natuurlijk. Goedkoop en van goede kwaliteit.’

­ Inburgeren in Rijswijk