‘Ik heb geen tijd meer om te verspillen. Ik wil direct aan de slag’

21 september 2018 Uit Door Edwin Scheper

‘In Damascus had ik mijn eigen bedrijf met vijf werknemers. Ik ben 17 jaar lang actief geweest als onder andere schilder en behanger. Ik had elke dag contact met verschillende klanten, zorgde goed voor mijn personeel en werkte altijd ergens anders. Nu voel ik mij vreemd, eenzaam en mis ik mijn buurt, mijn huis en mijn broers en zussen. Mijn droom? Weer snel een business opstarten natuurlijk.’

Inburgeren in Rijswijk
[ ] Foto: henrysphotodesign.nl

Deze maand zetten wij onze cursisten in Rijswijk in de spotlight en introduceren wij de veertigjarige Samer Mustafa. Op loopafstand van het Centraal Station in Rijswijk woont hij samen met zijn vrouw en vier kinderen. Zijn jongste prinses is één jaar en 8 maanden geleden geboren in het ziekenhuis van Delft. ‘Ik kan mij moeilijk concentreren op school. Ik denk altijd aan mijn kinderen en waar ze mee bezig zijn en wat voor kattenkwaad ze uithalen. Ze zijn ook op een leeftijd dat ze altijd iets nodig hebben. Geld, kleding, een nieuw mobieltje. Het is altijd wat.’

‘Ik ben wel ontzettend trots op ze hoor. Ze spreken vloeiend Nederlands en doen het hartstikke goed op school. Mijn oudste zoon wil graag computerengineer worden – daar word ik vrolijk van.

Mijn buren, de docenten van Elycio Talen en zelfs mijn kinderen praten alleen Nederlands met mij. Dat voelt soms ongemakkelijk maar kan alleen goed zijn voor mijn ontwikkeling denk ik. Na mijn leesvaardigheidstoets en staatsexamen wil ik direct mijn VCA veiligheidscertificaat en rijbewijs halen. Ik heb geen tijd meer om te verspillen. Ik heb nu al alvast veel contact met bedrijven om alvast in beeld te komen. Ik heb er namelijk geen problemen mee om een aantal jaren voor een baas te werken.’

‘Ik heb al veel van Nederland gezien. Ik hou van Emmeloord, Lelystad en vooral Almere. De rust, de natuur. Daar hou ik van. Amsterdam is ook leuk hoor, maar niet om te wonen. Mijn kinderen zijn al druk genoeg.’

­ Inburgeren in Rijswijk