Langs de deuren met een baan, met succes!

20 september 2018 Uit Door Edwin Scheper

Het is niet zo gebruikelijk (meer) om spontaan bij bedrijven binnen te stappen en te informeren of ze een vacature hebben. Toch blijkt dat ook in deze tijd nog te kunnen. Petje af voor Said el Habous, een inburgeringskandidaat die op dit moment Nederlands leert bij Elycio Talen.

Said, afkomstig uit Marokko, is sinds september 2013 in Nederland. Kort na zijn aankomst is hij via diverse uitzendbureaus op zoek gegaan naar een baan.

Helaas leverde dat niet veel op. Regelmatig kreeg hij te horen dat hij nog gebeld zou worden, maar dat gebeurde in de meeste gevallen niet. In 2014 is hij gestart met Nederlandse les bij Elycio Talen. En hij vond dat het tijd werd voor een andere aanpak: hij trok de stoute schoenen aan en bezocht verschillende bedrijven in de regio van zijn woonplaats Papendrecht op zoek naar een baan.

En met succes. Hij vond zijn huidige baan bij Van Sillevoldt Rijst in Papendrecht door er binnen te stappen en te vragen of ze hem een baan konden aanbieden. Een hele stap voor iemand die nog hard aan het werk is om vloeiend Nederlands te leren spreken.

Na zijn eerste spontane bezoek werd hij teruggebeld en uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Er bleek toevallig een vacature te zijn waarvoor een goede beheersing van de Nederlandse taal geen harde eis is. Dit komt niet vaak voor. Een toevalstreffer! Het feit dat hij nog niet zo vloeiend Nederlands sprak, hield hem niet tegen en zo greep Said deze kans met beide handen aan.

Het resultaat? Hij werkt inmiddels in ploegendienst bij het bedrijf en heeft het ontzettend naar zijn zin.Op dit moment is Said ook nog druk bezig bij Elycio Talen met het leren van de Nederlandse taal en hij vertelt heel enthousiast over de training en de begeleiding van de docente. Zijn eerste spreekvaardigheid in onze taal heeft hij aangegrepen om actief op zoek te gaan naar een baan. Inmiddels spreekt hij met zijn collega’s veel Nederlands, dus zijn taalvaardigheid gaat met sprongen vooruit.

Hij hoopt dat hij nog lang bij Van Sillevoldt Rijst kan blijven werken. En als we hem vragen naar zijn ideeën voor de toekomst dan is hij vastbesloten: “Ik vind het heel fijn hier in Nederland en ik wil nog beter Nederlands leren spreken”. Aan zijn instelling en doorzettingsvermogen zal het niet liggen.

Wilt u zelf Nederlands leren of heeft u anderstalige medewerkers in dienst waarvan u wilt dat ze hun kennis van het Nederlands verbeteren? Dan kan Elycio Talen ook voor u iets betekenen.