‘Nederland is een land dat veel voor je kan betekenen.’

21 september 2018 Uit Door Edwin Scheper

Maria Luisa Leite (33), geboren en getogen in Sao Paulo, is 3 maanden geleden in Nederland gearriveerd en spreekt nu al vloeiend de taal. Toegegeven, ze heeft in eigen land een hoop opgestoken met online cursussen en op de ambassade (verplicht) al een taaltoets moeten afleggen. Binnenkort legt ze het staatsexamen af en neemt ze afscheid van Elycio Talen Rijswijk.

Inburgeren in Rijswijk

‘Een jaar geleden ontmoette ik mijn vriend in Zuid Afrika en nu wonen we samen in het rustige Bergambacht, een stadje met nog geen 10.000 inwoners, vlakbij Gouda. Ik heb alles laten vallen in mijn land – zoals een goede baan als senior analist bij een overheidsbank. Maar soms is liefde (gelukkig) sterker dan ambitie.

Vrolijke mensen

Mijn indruk tot nu toe? Ik heb heel erg veel gereisd afgelopen paar weken en veel plaatsen bezocht. Jullie hebben een fantastisch onderwijssysteem en indrukwekkende steden. Nederland is een rustgevend en gelukkig land met vrolijke mensen waar iedereen gelijk word behandeld. Mensen praten hier meer met elkaar. Er is meer sociale interactie. In Brazilië is dat helaas heel erg anders.

Nederland is een land dat veel voor je kan betekenen maar je moet wel iets kunnen bieden. Daarom is het zo belangrijk om in ieder geval de taal te spreken. Zodra ik klaar ben bij Elycio Talen Rijswijk start ik dan ook meteen met de opleiding Economie in Amsterdam of Rotterdam. Mijn toekomst in Nederland ziet er rooskleurig uit.

Natuurlijk mis ik mijn familie, vrienden en soms vooral de zon in Brazilië, maar een betere motivatie om de taal te leren dan liefde bestaat er niet’.

­ Inburgeren in Rijswijk