‘Nederland is gelukkig een veilig en vooral schoon land met rustige mensen’

21 september 2018 Uit Door Edwin Scheper

Op 12 januari 2012 vertrok de 31-jarige Jamaicaanse Kimesha Walcott samen met haar ouders en drie kinderen (van respectievelijk 13, 8 en 5) uit Kingston. Ze vloog naar Nederland op zoek naar een beter leven. Na een intensieve asielprocedure kwam ze terecht in Rijswijk en startte twee maanden geleden haar inburgeringscursus bij Elycio Talen.

‘Nederland is gelukkig een veilig en vooral schoon land met rustige mensen – niet zo luidruchtig als Jamaicanen. Het is een plek waar ik wil dat mijn kinderen opgroeien.
In Jamaica heb ik mijn opleiding helaas nooit af kunnen maken. Ik was een fulltime huismoeder. Daarnaast zorgde ik voor mijn grootouders – wat in Jamaica heel normaal is. Daar zorgen we voor de ouderen. Dat is hier ondenkbaar heb ik gehoord.

Het zijn wel de dingen die ik mis van mijn land. De individuele instelling van Nederlanders is ook wel even wennen. Ik merk bijvoorbeeld dat je overal een afspraak voor moet maken. Zelfs om je vrienden en familie te bezoeken. Hoe weet je dan wanneer iemand ziek is als je nooit spontaan langs gaat?’

‘Mijn doel in Nederland is om nooit afhankelijk te zijn van iemand. Zodra ik klaar ben met mijn opleiding (inburgering, red.) wil ik kijken of ik een opleiding kan doen om verpleegster te worden. Ik zorg graag voor anderen.

De Nederlandse taal heb ik snel kunnen leren door vooral veel kinderprogramma’s te kijken op de televisie. Het blijft echter een moeilijke taal. Ik heb vooral veel problemen met de grammatica. Maar als ik thuis genoeg oefen met lezen en schrijven dan red ik het wel – ik kan niet wachten.’

­ Inburgeren in Rijswijk