Ontmoet Butoul Kousa uit Al Hasaka

20 september 2018 Uit Door Edwin Scheper

Butoul Kousa (21) arriveerde een half jaar geleden vanuit Al Hasaka (Syrië) in Nederland en volgt sinds twee weken Nederlandse lessen. “Samen met mijn ouders, vier broers en mijn kleine zusje wonen we in Nieuw-Lekkerland. Daar hebben we goed contact met onze buren. Zij helpen ons de taal te leren door zoveel mogelijk Nederlands met ons te spreken, maar ik ben blij dat ik nu ook met de lessen kan beginnen bij Elycio Talen in Papendrecht.”

Wat meteen opvalt aan Butoul zijn haar prachtige lange haren en het knalroze T-shirt dat ze draagt. “Ik houd van mode. Als ik niet aan het studeren was, ging ik het liefst shoppen met mijn vriendinnen.” Butoul studeerde voordat ze naar Nederland kwam natuurkunde, maar werkte daarnaast ook als verpleegster en gaf biologieles aan kinderen. Aan ambitie geen gebrek bij de jonge Syrische. “Lesgeven is iets wat ik leuk vind om te doen. Nadat ik geslaagd ben voor mijn inburgering, wil ik graag Engels gaan studeren om later les te kunnen geven of te werken als vertaalster.”

Net als de meeste van haar leeftijdsgenoten houd Butoul ook erg van dansen en muziek. Arabische muziek, maar ze heeft ook al een favoriete Nederlandse artiest verklapt ze. “Rapper Boef”, reageert ze lachend. “Het nummer Overal vind ik één van de leukste, maar eigenlijk zijn al zijn nummers wel goed. Ik zoek de teksten er ook bij op YouTube. Die vertaal ik dan naar het Arabisch zodat ik weet wat hij zingt. Zo leer ik ook nog eens sneller de taal.”